Tessa Astre

Tessa Astre (1988) , on Limingassa asuva taiteen opettaja ja monialainen taiteilija.
Hän työskentelee vakituisena opettajana Limingan Taidekoulun Sarjakuva-ja animaatiolinjalla. 

Pretty Bad- on keskoseksi jäänyt kokopitkä sarjakuvanovelli, joka sijoittuu burleskimaailmaan, queer-rakkauteen ja ihmissuhteisiin, ja on yleisilmeiltään keveä ja hauska vaikka taustatarinoissa vilahteleekin rankkojakin aiheita, kuten väkivalta, transfobia ja mielenterveysongelmat. 

Tämä luonnos oli yksi ajatus yhdestä välikannesta tarinassa. Ensimmäisessä osuudessa, josta muut luonnokset ovat, päähenkilö Alexandra tapaa Rummyn ensimmäistä kertaa. Toisessa kohtauksessa tapahtumat sijoittuvat Arctic Pride päivään. Luonnoksessa etua-alalla Alexandran ihastus Rummy kulkee lastensa kanssa pridekulkueessa.

Aloin tekemään tätä sarjakuvaa vuonna 2015, ja tein kaiken materiaalin valmiiksi innostuksen puuskassa parissa viikossa. Käsikirjoitukset ja thumbnaiit kattavat 80 sivuisen sarjakuvaromaanin, mutta sivuluonnoksia sain kasaan vain ensimmäiseen lukuun 16. Vaikka suurin tarve sarjakuvan tekemiseen liittyi silloiseen elämäntilanteeseeni, pidän sarjakuvaa edelleen itse kiinnostavana ja ensimmäistä lukua onnistuneena, ja haluaisin joskus tehdä sen loppuun. Olen luetuttanut sarjakuvaa pari kertaa opiskelijoillani ja kollegoillani, joita olen pyytänyt antamaan palautetta, ja mahdollisesti kiinnostuksesta lähteään tussaamaan tai värittämään sarjakuvaa. Olen usein tarvinnut sarjakuviini jonkun toisen ihmisen mukanaolon, jotta saan vietyä asioita loppuun.

Alexandra media-alan yliopisto-opiskelija, ja hänen tyttöystävänsä Elisa on kulttuurialan kriitikko. He ovat tulleet yhdessä seuraamaan paikalliseen pubiin burleskiesitystä, josta A ottaa portfoliokuvia esiintyjille, ja E kirjoittaa kritiikin paikallislehteen. E on käynyt aiemmin keikoilla, ja on hiukan ihastunut yhteen esiintyjistä, pick-up tyttö “Billie Boo Butterbutt”iin. A ja E elävät avoimessa parisuhteessa, queerteemat ja lähes all-female henkilökavalkadi ovat yksi temaattisesti näkyvimpiä asioita sarjakuvassa. 

Tarina pohjaa omakohtaisiin kokemuksiini burleskiryhmässä “Midnight Sun Burlesque”, ja ihmissuhteisiin ja henkilöihin joita työn kautta tapasin. Juonenkäänteet ja tarinaeteneminen on kuitenkin fiktiivistä. Burleskimaailma inspiroi minua valtavasti edelleen, ja haluaisin itse lukea sarjakuvaa joka sijoittuu tuohon rajuun glittermaailmaan. Sarjakuvallisia vaikuttajiani lapsuudesta ovat mm. Ralph König ja Allison Bechdell, ja tahdoin tarttua ihmissuhdesarjakuvaan jossa erilaisia suhteita voisi kuvata keveän ja tunnelmallisen huumorin kautta. Suomi noir- melankoliaan kuuluu angsteilu ja LGBT+ hahmojen kaltoinkohtelukin, ja halusin tuolloin olla tekemässä ei-info sarjakuvaa joka esittäisi normaalielämää, kuten Bechdellin “Lepakkoelämää” sarjakuvassa.

Rummy on uskomattoman kuuma ja kaoottinen pitkän linjan esiintyjä, jolle Alexandra päätyy lainaamaan boxereitaan esitystä varten. Kaikki “Pretty Bad”- sarjakuvan hahmot perustuvat jollain tavalla todellisiin henkilöihin, tai ovat yhditelmiä ja lainauksia useammasta inspirationa toimineesta henkilöstä. Myös tämä boxerijuttu on tosi.

Sarjakuvan loppuunsaattamisen mahdottomuuteen vaikutti kaksi asiaa: Olin raskautettu oman arkeni sisällöillä- päivätyöllä, lapsilla, ja 2015 jouduin rikoksen uhriksi. Hauska ja kepeä Pretty Bad-maailma tuntui kaukaiselta, ja epäilin myös kykyjäni tehdä mitään valmiiksi, tai kertoa mitään hauskasti tai kiinnostavasti. Rummyn hahmon taustalla oleva ihmissuhde koki myös eräänlaisen etääntymisen, eikä romanttisia kohtauksia ollutkaan enää hauska piirtää. 

Luonnostellessa sivuja jotkin viivat jäävät viittelliseksi ja ilmaisevat ainoastaan “gestures” luonnoksia. Ruudut joita olen piirtänyt pidempään, koettavat tutkia paremmin ympäristöä tai hahmon ilmeitä.

Näin viidenkin vuoden jälkeen itselleni on helppo hahmottaa mitä hain silloin, ja palata niihin mielentiloihin joissa luonnostelun aikana olin. Sarjakuvani esiin kaivaminen tätä näyttelyä varten vei minut nostalgiamatkalle silloiseen itseeni ja niihin tavoitteisiin ja esikuviin joiden parissa silloin olin. Nyt tuntuu, että tahtoisin tehdä Pretty Badin loppuun, jos saan aikaiseksi antaa sille sellaisen tilan toteutua, esimerkiksi sarjakuvaresidenssissä. En kuitenkaan enää soimaa itseäni siitä että joku teos jää kesken- sillä on saattanut olla silloin eri tehtävä kuin päätyä toisten lukemistoon, se on voinut olla itsereflektiota tai harjoitusta jotain muuta varten. Kuitenkaan vielä 2020 en ole törmännyt burleskimaailmaan sijoittuvaan queer-sarjakuvaan, joten ehkä tälle teokselle olisi paikka myös muiden luettavana ja koettavana tarinana.

Burleskimaailma on turvallinen ihmeellinen paratiisi takalavalla, ja tämä luonnos oli yksi tutkimus tunnelman lataamiseen. Burleskissa on lopulta hyvin samoja teemoja kuin hyvin potkivassa sarjakuvassa- riisutaan krumeluuria kunnes tullaan kaikista anteeksipyytelemättömimmäksi , aidoimmaksi versioksi itsestään.

yhteydenotot: tessa.astre(a)gmail.com