Warda Ahmed

Sarjakuvantekijä, opettaja ja kuvittaja Warda Ahmed on pääkaupunkiseudulla vaikuttava taiteilija. 
Antirasistisena feministinä Ahmed osallistuu julkiseen keskusteluun yhteiskunnan eriarvoistavista rakenteista. Tällä hetkellä Ahmed työskentelee Koneen säätiön rahoittamassa Sarjakuva ja siirtolaisuus hankkeessa. Ahmed tekee sarjakuvia oman sukunsa siirtolaisuustarinoista. 
Vuonna 2019 sarjakuva-antologia Sisaret1918 voitti Sarjakuva Finlandia palkinnon. 

Tämä oli taas yksi yritys tehdä strippisarjaa. Verkkomedia Ruskeat Tytöt tekijöillä oli ajatus liittää lukijakirjeeseen työelämää käsittelevä sarjakuva. Pallottelimme sähköpostitse ideoita keväällä 2019 ja siitä pikkuhiljaa kehittyi tämä strippisarjakuva. Hermostuin kesällä, kun näin Yksittäistapaus lyhytelokuvat. Niissä oli hyvin samantapaisia migroagressioitan, yhdenvertaisuutta yms. käsitteleviä tarinoita. Instagramissa on sielläkin paljon saman tyyppistä ns. aktivismisarjakuvaa tarjolla. Ajattelin, että kuitenkin tähän maailmaan mahtuu monta tarinaa kerrottavaksi, vaikka samojen teemojen äärellä ollaankin. Sarjakuvaa tehdessä mietin miten se toimisi nimenomaan niin, että sitä voisi lukea sähköpostista helposti. Semmosia mietimme graafikon kanssa. Sarjakuvan piirsin tavanomaisesta poiketen kokonaan piirtopöydällä. Luonnostelun tein paperille ja sitten skannatun kuvan päälle lopullisen version. Luonnoksia on ollut valmiina kymmenkunta, joita pyydettiin puhtaaksi piirtämään aluksi muutama. Sarjakuvan pitäisi myös toimia muilla alustoilla kuten instagram. Tein vain tämän yhden stripin valmiiksi. Loppuvuodesta 2019 olin taas uusien työkiireiden keskellä. Odotin, että minulta olisi pyydetty tekemään lisää strippejä valmiiksi. Unohdin siksi muutamaksi kuukaudeksi tämän homman kokonaan. Tyypillisesti yhdellä hetkellä ei ole ollenkaan töitä ja sitten loppuvuodesta konkretisoituu monta juttua ja sitten pitäisi vielä ehtiä tehdä se työ mihin on saatu apurahaa. Freelancerina huomaankin että on vaikea aikatauluttaa töitä hallitusti. Verkkolehden uudistus meni vähän eri suuntaan ja tämä idea jäi hyllylle. Vaikka jatkosta on jo puhuttu taas nyt 2020 puolella, en ole edistänyt strippien puhtaaksi piirtämistä.

Vuonna 2015 aloitin pitkään mielessä olleen pidemmän tarinan käsikirjoitustyöt. Työstin kässäriä Matti Hagelbergin ohjaamalla sarjakuvakurssilla. Kurssin tuotoksina valmistui muutama upea teos! Ei minulta. Olin tuolloin yksi vuotiaan kanssa vanhempainvapaalla ja keväällä suunnitelmieni vastaisesti myös tukevasti raskaana. Halusin jotain muutakin kuin kestovaippoja mieleeni ja ilmoittauduin kurssille. Kurssin 3h keskiviikko illat olivatkin ainoa aika viikossa jolloin pystyin keskittymään käsikirjoitukseen. n. 60 sivuinen käsikirjoitus tulikin valmiiksi ja sain arvokasta palautetta kurssilaisilta. Otin kuvakäsikirjoituksen mukaan kesällä Somalimaahan Hargeisaan. Suureellisessa suunnitelmissani oli piirtää kesän aikana mahdollisimman pitkälle tarinaa. Minulla olisi runsaasti aikaa tehdä sitä Hargeisassa äitini kotona. Eihän minulla ollut siellä kummoisia velvollisuuksia! Ehkä tehdä ruokaa vain omalla lapselle ja satunnaisesti osallistua taloustöihin. Kesäkuun 2015 pääasiassa söin vesimelonia ja nukuin raskauspahoinvoinnin takia. Heinäkuu meni sukuloimisisessa ja matkustellessa maan sisällä. Sain piirrettyä matkalla hävyttömän vähän. Jätin Suomesta tuomani piirustuspaperit ja musteet isäni sihteerille (arkkitehtiopiskelija). Syksyllä lähdin tekemään ennen opettajan töitä ja sitten syntyikin vuodenvaihteessa uusi vauva.

Loppujen lopuksi sain piirrettyä sarjakuvasta ensimmäisen intron 10 sivua ja tussattua sivuja sieltä täältä. Tässä työskentelen hyvin perinteisesti. A3 paperi n. 200mg ja kynänä Pentel bruspen. Tarkoitus oli että kuvat jäävät mustavalkoiseksi ja originaalisivut ovat viimesteltyjä. Tarina tuntuu vieläkin läheiseltä, mutta käsikirjoitus kaipaa uudelleen työstöä ja tietenkin uudelleen piirtämistä. Olen miettinyt, että tarina sopisi verkkosarjakuvaksi. Ilman rahoitusta on kuitenkin vaikea antaa aikaa tälle työlle. Kokoajan on jotain muita toimeksiantoja ja loppujen lopuksi olen aika hidas tekijä.